makers overzicht

Faizah Grootens

Biografie

Faizah Grootens, geboren en getogen op Curaçao, is afgestudeerd aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK) en aan het Instituto Superior de Arte in Havana, Cuba. 

In 2022 werd ze door Korzo en het Nederlands Dans Theater uitgenodigd om een choreografie te maken voor het programma Here We Live and Now, waarbinnen al vaker grote choreografen van de toekomst hun eerste kansen kregen om nieuw werk te maken in Den Haag.

Haar werk kenmerkt zich door de tederheid, toegankelijkheid en sensitiviteit, kwetsbaarheid, temperament, oneindigheid, vloeiende circulaire bewegingen en polyritmiek van de gecreoliseerde dansvormen die via haar Creoolse lichaamstaal naar voren komen in een hedendaagse vorm. De signatuur van Faizah kenmerkt zich door het zijn van een proces en de innerlijke ervaring die geen een kant en klare vorm kent. De somatische benadering van de esthetiek zorgt ervoor dat de focus ligt op de innerlijke ervaring en niet op de vorm. 

Ze is actief als danser, docent en choreografe. Ze creëerde al meerdere hedendaagse choreografieën voor onder andere Compañía Taller Coreográfico de la UNAM, Laleget Danza, Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten en Het Zuidelijk Toneel. 

In Mexico presenteerde Grootens naast haar carrière als danseres in samenwerking met Diego Vázquez verschillende programma’s, waaronder één met Compañía Nacional de Danza. 

Haar eigen choreografieën waren de afgelopen jaren onder andere te zien tijdens Holland Dance Festival, Kalamata Dance Festival en tijdens het Dansfunk Festival van Skånes Dansteater.

Schrijf je in
onze nieuwsbrief