Biografie

Trevoga is een opkomend Amsterdams danscollectief, momenteel gevormd door alumni van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten Neda Ruzheva (BG, 1999), Antonina Pushkareva (RU, 2000) en Erikas Žilaitis (LT, 1999), afgestudeerd in 2021/2022/2023. Trevoga wordt sinds 2023 ondersteund door ICK Dans Amsterdam.

Met de voorstelling 11 3 8 7 is Trevoga een opvallende nieuwkomer in het (inter)nationale veld met een aantal awards: winnaar van Best of Fringe Award 2023 en Aerowaves Twenty24. Verbonden door hun ervaringen met het opgroeien in de schimmige sociaal-politieke context van de wederopbouw van post-Sovjet-landen, groeiden ze op met een fascinatie voor overlappingen tussen onderdrukking en verleiding. Deze tegenstrijdigheid vormt de basis van Trevoga’s werk, waarin flitsende stijlfiguren uit de populaire media en de hoge cultuur hand in hand gaan met een alledaags gevoel van onbehagen.

Door onverbloemd en incoherent te spelen met genres, registers en symbolen knaagt het trio aan de mentale aanval van de snelle stad waarin ze wonen, waarbij ze hun lichamen zien als symptomen van de talloze verslavingen en het podium als middel om de vele dissonante processen en tegenstrijdige krachten te ontwarren.

Schrijf je in
onze nieuwsbrief